Javascript is disabled

Javascript is op uw browser gedisabled. De website zal mogelijk niet goed werken als u javascript niet enabled.
Instructies voor enablen van javascript in uw browser

Windows-based of web-based applicatie:
Welke keuze moet je maken?

In de afgelopen 2 decennia is mij regelmatig de vraag gesteld, of nu een Windows applicatie of een webapplicatie de beste oplossing is voor een bepaalde toepassing. Het komt zelfs voor dat klanten in eerste instantie een webapplicatie willen, maar dat daar geen duidelijke motivatie voor bestaat. Om één en ander nog eens goed toe te lichten heb ik besloten deze blog te schrijven.

Welke aspecten spelen een rol

Updates en beheer.

Een voordeel van een webapplicatie dat vaak genoemd wordt, is dat de applicatie slechts op één plek geïnstalleerd staat en updates dus gemakkelijk doorgevoerd kunnen worden. Dit in tegenstelling tot een Windows applicatie die vaak op meerdere computers geïnstalleerd staat.
De Windows installatie op diverse machines hoeft echter geen beperking te zijn om niet voor een Windows applicatie te kiezen. De Windows Server producten hebben al langere tijd mogelijkheden om applicaties automatisch te distribueren naar andere computers. Daarnaast gebruiken veel bedrijven tegenwoordig ook een gecentraliseerde omgeving met Terminal Servers of Citrix servers.
Zelf neemt ‘van der Heijde Automatisering’ bij de bouw (optioneel) in al haar Windows applicaties een standaard controle-component op. Deze component toetst het versienummer van de gebruikte applicatie op de machine en update zo nodig de applicatie met de laatste versie die op het netwerk beschikbaar gesteld is. Hierbij zijn geen ingrepen van gebruikers of systeembeheerders noodzakelijk.

Remote toegang

Een groot voordeel van een webapplicatie is dat deze in principe op bijna elke computer, tablet of telefoon benaderd kan worden. Als een bedrijf geen mogelijkheden heeft om applicaties remote beschikbaar te stellen via bv. een Terminal server of Citrix server kan dit een groot voordeel zijn. Indien het bedrijf hier echter wel over beschikt, dan is dit aspect minder belangrijk bij de keuze voor een webapplicatie of Windows applicatie.

Infrastructuur van de applicatiegebruiker

Een belangrijk voordeel van een webapplicatie is (in principe) dat deze applicatie op elke werkplek draait, ongeacht het besturingssysteem of software dat de gebruiker heeft. Aandachtspunt bij het gebruik van webapplicaties is welke browsers (en versies) ondersteunt worden. Webapplicaties kunnen in verschillende browsers namelijk nog wel eens verschillende opmaak/gedrag vertonen. Ook de versie van de browsers is belangrijk omdat nieuwe functionaliteit vaak niet door oudere browserversies wordt ondersteunt.
Niettemin is dit toch een zeer belangrijk voordeel van webapplicaties t.o.v. Windows applicaties. Als de applicatie voor derden toegankelijk gemaakt moet worden is het meestal niet gewenst een Windows applicatie bij die derden laten installeren (bv. als je klanten de meterstanden wilt laten doorgeven, ga je ze niet vragen om een Windows applicatie te installeren).

Gebruikerservaring

Bij een Windows applicatie zijn meestal twee componenten betrokken. Het front-end waar de mutaties in de applicatie worden aangebracht en het backend waar de mutaties in de applicatie worden verwerkt (of te wel de database server).

Bij een webapplicatie zijn meestal drie componenten betrokken. Het front-end waar verbinding wordt gemaakt met de webserver (waar de website op staat) en de webserver die vervolgens verbinding maakt met de database. Bij een Windows oplossing zijn over het algemeen minder handelingen nodig om een instructie te executeren. Een Windows applicatie is daarom vaak sneller in zijn interactie met de gebruiker, hetgeen een prettigere gebruikservaring geeft.

Ontwikkelkosten

De ervaring leert dat een applicatieontwikkelaar over het algemeen langer bezig is om een webapplicatie te maken dan een Windows applicatie. Hierdoor zijn de kosten voor de ontwikkeling van een webapplicatie over het algemeen hoger dan de kosten van een Windows applicatie.

Tevens dient een webapplicatie vaak te draaien op verschillende soorten (en versies) van internetbrowsers. Doordat deze browsers (en versies) nog wel eens anders kunnen reageren op een webapplicatie is het nodig om een applicatie op alle verschillende browsers en versies te testen en voor zover nodig aanvullende aanpassingen te maken om deze verschillen op te vangen.

Infrastructuur

Zoals hierboven gemeld is er voor een web applicatie altijd een extra component nodig: de Webserver. Indien deze webserver extern toegankelijk is, moet deze bij voorkeur ook extern gehost worden of in een aparte zone in het eigen netwerk opgenomen worden nodig. Een webserver zorgt dus niet alleen voor extra aanschaf van hardware en licenties, maar ook voor een toename van de beheerskosten van de infrastructuur. Mogelijke beveiligingsgaten in de webserver kunnen n.l. gebruikt worden om ook op andere gedeeltes van het netwerk toegang te krijgen. Het is zeer belangrijk om altijd de meest recente beveiligingsupdate op de Webserver zo snel mogelijk te installeren.

Overzicht voor- en nadelen

Web applicatie Windows applicatie
Updates/beheer +/- +/-
Remote toegang + +/-
Infrastructuur front-end ++ -
Gebruikerservaring - +
Ontwikkelkosten - +
Infrastructuur backend - +
Beveiliging - +

Conclusie: Web of Windows?

De belangrijkste motivatie om te kiezen voor een webapplicatie in plaats van een Windows applicatie ligt in de invloed die de applicatie eigenaar heeft op de infrastructuur van de gebruiker. In de gevallen waarin de applicatie eigenaar geen invloed heeft op de infrastructuur van de gebruiker wordt een Web oplossing geprefereerd. In alle andere gevallen verdient een Windows oplossing de voorkeur.

Tot slot

Heeft u vragen wat in uw situatie de mogelijkheden zijn?
We komen graag een keer langs voor een vrijblijvend gesprek.
Zie voor onze contactgegevens: https://www.heijde.nl/contact.

Meer informatie over onze diensten vindt u hier .


Eddy van der Heijde is eigenaar van ‘Van der Heijde automatisering’ en heeft meer dan 25 jaar ervaring met het ontwikkelen, realiseren en beheren van softwaresystemen voor organisaties in o.a. de corporatiesector, zorg en openbaar vervoer.